دکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و رواندکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و رواندکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و روان
اراک، خ شهید رجایی، خ هفده شهریور ،ساختمان نور، طبقه سوم
دکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و رواندکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و رواندکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و روان

تحریک مغناطیسی مغز rTMS

دستگاه rTMS چیست؟ در چه شرایطی از روش درمانی آر تی ام اس استفاده می‌کنند؟ مزایا و معایب روش درمانی RTMS چیست؟

rtms

پیشرفت تکنولوژی و فناوری روش‌های نوین درمان انواع بیماری‌ها نیز مدرن و پیشرفته شده و از دستگاه‌های به‌خصوص و ویژه‌ای در این زمینه استفاده می‌کنند. اگر شما نیز اطلاعات چندانی درباره تحریک مغناطیسی مغز ندارید، توصیه می‌کنیم تا پایان این مقاله همراه ما بوده و به موارد مهمی که برایتان ارائه می‌دهیم، نهایت دقت را داشته باشید.

آر تی ام اس rTMS چیست؟

دستگاه ار تی ام اس به نوع به‌خصوصی از تجهیزات درمانی گفته می‌شود که برای تحریک مغناطیسی مغز مورداستفاده قرار می‌گیرد و به‌واسطه عملکرد این دستگاه تغییرات گسترده‌ای در فعالیت‌های طبیعی مکانیزم مغز بیمار انجام می‌شود که موجب بهبود و درمان شده و در رفع اختلالات تأثیرگذار است.

اگر پزشک شما برایتان روش درمانی به‌واسطه دستگاه ار تی ام اس را تجویز کرده و اطلاعاتی درباره نحوه درمان ندارید، باید بگوییم که جای هیچ‌گونه استرس و نگرانی نیست. در ادامه درباره نحوه و چگونگی این روش درمانی برایتان خواهیم گفت.

نحوه درمان rTMS

اگر پزشک شما تشخیص داده که به‌واسطه این روش درمانی روند بیماری‌تان مدیریت و کنترل شود، باید بگوییم که جای استرسی وجود نداشته و نحوه درمان به این صورت است که به‌منظور فرایند تحریک مغناطیسی مغز به روی صندلی خاصی باید بنشینید و کویل دستگاه به روی قسمت تعیین شده مغز قرار می‌گیرد.

توجه داشته باشید که برای درمان و استفاده از این دستگاه لازم و ضروری است که به دلیل حساسیت به جریان مغناطیسی کلیه جواهرات و زیورآلات خود را خارج کرده و کارت‌های بانکی خود را در محوطه بیرون از اتاق درمان قرار دهید. مورد دیگری که در چگونگی نحوه درمان به این دستگاه باید به آن دقت شود مسئله تعداد دفعات و جلسات درمانی است که به‌واسطه پزشک متناسب با نوع بیماری، وخامت آن و سایر موارد دیگر توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب تعیین می‌شود.توجه داشته باشید که برای درمان و استفاده از این دستگاه لازم و ضروری است که به دلیل حساسیت به جریان مغناطیسی کلیه جواهرات و زیورآلات خود را خارج کرده و کارت‌های بانکی خود را در محوطه بیرون از اتاق درمان قرار دهید. مورد دیگری که در چگونگی نحوه درمان به این دستگاه باید به آن دقت شود مسئله تعداد دفعات و جلسات درمانی است که به‌واسطه پزشک متناسب با نوع بیماری، وخامت آن و سایر موارد دیگر توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب تعیین می‌شود.

زمانی که بیمار برای درمان به روی صندلی مخصوص نشسته و دستگاه کویل به جایگاه خاص متصل می‌شود، تحریک‌های الکتریکی موجب می‌شوند کلیه نورون‌های مغزی در ناحیه تعیین شده درگیر و فعالیت‌های کوچک و کوتاهی داشته باشند. به‌واسطه این تحریک و فعالیت‌های کوچک روند درمان انجام شده و پس از طی دوره درمان بیماری‌های روحی و روانی شخص بهبود می‌یابد.

موارد استفاده از آر تی ام اس

استفاده از دستگاه آر تی ام اس در بیماری‌های مختلفی رایج بوده و معمولاً پزشکان این روش را برای درمان‌های تعداد بسیار زیادی از بیماری‌ها توصیه می‌کنند. موارد زیر از جمله مهم‌ترین کاربردها و موارد استفاده دستگاه آر تی ام اس محسوب می‌شوند:

  • استفاده از rTSM برای درمان بیماری افسردگی برای اشخاصی که دارو در روند درمانشان مؤثر نیست.
  • درمان اختلالات مربوط به اضطراب
  • بهبود بیماری‌های مربوط به استرس
  • درمان پارکینسون در سالمندان و سایر افراد
  • به‌منظور استفاده در درمان اختلال وسواس
  • درمان توهمات صوتی و شنوایی
  • درمان اختلالات دوقطبی
  • درمان بیماری صرع
  • درمان اسکیزوفرنی
  • درمان آسیب‌های ناشی از بیماری سکته مغزی
  • به‌منظور درمان سر دردهای میگرنی
  • درمان فلج بخش‌هایی از صورت
  • درمان توهمات بیمار
  • درمان دیسفاژی پس از سکته مغزی

استفاده از روش درمانی rTMS مزایای بسیار زیاد و متعددی دارد و معمولاً روانپزشکان باتجربه و متخصص به دلیل این مزایای متعدد این روش درمانی را پیشنهاد می‌دهند. موارد زیر از جمله مهم‌ترین مزیت‌های این روش محسوب می‌شوند. این موارد عبارت‌اند از:

  • این روش درمانی هیچ‌گونه دردی نداشته و در واقع زمانی که سنسورها به روی سر شخص بیمار قرار می‌گیرند او هیچ‌گونه دردی را احساس نکرده و در طول درمان همواره آرامش داشته و به‌راحتی می‌تواند با خیالی آسوده به روی صندلی بنشیند تا روند درمان طی شود.
  • جالب است بدانید که روش درمان با دستگاه آر تی ام اس هیچ‌گونه خطری نداشته و تاکنون گزارش خطا و خطری که جان بیمار را تهدید کند، از این دستگاه به ثبت نرسیده است.
  • هر روش درمانی یک عارضه و عوارض خاصی نیز دارد. جالب است بدانید که استفاده از دستگاه آر تی ام اس بدون عارضه بوده و جزء معدود روش‌های درمانی است که هیچ‌گونه عارضه‌ای به‌مانند اضافه‌وزن، خواب‌آلودگی و بی‌حالی، حالت تهوع و یا سایر موارد دیگر ندارد.

دیگر مزایایی که باید از آن‌ها اطلاع داشته باشید

  • استفاده از روش آر تی ام اس کاملاً غیرتهاجمی بوده و هیچ‌گونه استرس و اضطرابی را به شخص بیمار وارد نمی‌کند.
  • تأثیرات درمانی که به‌واسطه دستگاه آر تی ام اس بر روی بیمار ایجاد می‌شوند، مدت‌زمان طولانی ماندگار باقی می‌ماند و به‌صورت کوتاه‌مدت بیمار به حالت اولیه برنمی‌گردد.
  • این روش درمانی در کوتاه‌مدت تأثیرات بسزایی را در روند بهبود بیمار ایجاد می‌کند.
  • برای استفاده از دستگاه آر تی ام اس به‌هیچ‌عنوان به بی‌هوشی نیاز نخواهد داشت و بیمار در وضعیت و هوشیاری کامل به روی صندلی نشسته و تحت درمان قرار می‌گیرد. همچنین لازم به ذکر است که نیاز به درمان مکمل نیز ندارد.
  • این روش درمان به‌صورت سرپایی بوده و برای آن لازم نیست که بیمار در بیمارستان بستری شود و یا نیاز به استراحت در منزل داشته باشد.

بررسی معایب روش درمانی آر تی ام اس

حال که درباره مزایای روش درمانی rTMS دانستید لازم می‌دانیم که به معایب این روش درمانی اشاره کنیم. توجه داشته باشید همان‌طور که مزایای این روش درمانی به‌شدت بسیار بوده، در برخی موارد خاص و شرایط اضطراری نیز عوارض جانبی و معایبی به‌واسطه این روش درمانی مشاهده می‌شوند. این موارد عبارت‌اند از:

  • برخی از سردردهای جزئی
  • ناراحتی پوستی در محل تحریک شده
  • جمع‌شدن و یا اسپاسم کشیده شدن عضلات صورت
  • مشاهده سرگیجه
  • در موارد بسیار خاص تشنج
  • در موارد خاص و نادر شیدایی به‌ویژه در افراد مبتلا به بیماری اختلال دوقطبی
  • در مواقع بسیار نادر ازدست‌دادن شنوایی

گروهی از کارشناسان اروپایی دستورالعمل‌هایی را برای اثربخشی درمانی تحریک مغناطیسی تکراری که در اوایل سال 2014 منتشر شد را دوباره ارائه می‌کنند. تا پایان سال 2018. شواهد سطح اول (اثربخشی نهایی) برای: فرکانس RTM برای افسردگی. و برای بازیابی موتور دستی در مرحله پس از حاد سکته مغزی. شواهد سطح B (اثر بالقوه) برای بهبود کیفیت زندگی یا درد به ترتیب در فیبرومیالژیا به دست آمده است. از مناطق دوطرفه برای بهبود اختلال عملکرد حرکتی یا افسردگی در بیماری پارکینسون. برای ارتقای بهبودی حرکتی در مرحله پس از حاد سکته؛ تحریک متناوب به قشر حرکتی برای اسکلروز اندام تحتانی هدایت می شود. سطح مدرک A/B برای اثربخشی RTMS تحت هیچ شرایط دیگری در دسترس نیست. توصیه های فعلی بر اساس تفاوت در اثربخشی درمانی پروتکل های RTMS است که در تعداد کافی از مطالعات مستقل تکرار شده است. این بدان معنا نیست که مزایای ایجاد شده توسط RTMS به طور اجتناب ناپذیری به سطح قابل توجهی از اهمیت بالینی می رسد.

آیا درمان هایی مشابه با تحریک مغناطیسی rTMS مغز وجود دارد؟

روش تحریک مغناطیسی مغز rTMS در زیر مجموعه بزرگتری از درمان های تحریک مغز قرار می گیرد. در تمام این روش ها، هدف از درمان، تأثیرگذاری بر فعالیت نورون های مغز به صورت غیردارویی است. روش های دیگر عبارتند از ECT یا شوک مغزی، تحریک الکتریکی tDCS / tES مغز، تحریک عصب واگ VNS، تحریک عمقی مغز DBS. ECT به مدت 70 سال در درمان روانپزشکی مورد استفاده قرار گرفته است و اثربخشی آن ثابت شده است.

تفاوت بین rTMS و TMS چیست؟

افراد مبتلا به علائم افسردگی مدت هاست که از عواقب و علائم این بیماری رنج می برند. گاهی اوقات شکست درمان های مرسوم به دلیل مقاومت در برابر داروهای ضد افسردگی است. خوشبختانه، داروها تنها راه مبارزه با افسردگی نیستند. تحریک مغناطیسی مغز یا TMS یک روش درمانی جدید است که به افراد کمک می کند تا با اثرات درمانی افسردگی مبارزه کنند. TMS به معنای تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال است. rTMS همچنین به زمانی اشاره دارد که جلسات درمانی دوره ای و تکراری هستند و به معنای تحریک مغناطیسی جمجمه ای تکراری است. در واقع، اصطلاح RTMS زمانی استفاده می شود که تصمیم به پایان جلسات درمانی خود دارید.

جمع‌بندی و سخن پایانی

در این مقاله برایتان به شرح مسئله و موضوع Rtms پرداخته و هر آنچه که لازم بود درباره این روش درمانی بدانید را شرح دادیم. حال اگر پزشک شما این روش درمانی را برایتان تجویز کرده باشد با خیالی آسوده می‌توانید برای درمان اقدام کنید.