دکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و رواندکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و رواندکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و روان
اراک، خ شهید رجایی، خ هفده شهریور ،ساختمان نور، طبقه سوم
دکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و رواندکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و رواندکتر احمد اکبری روانپزشک و متخصص اعصاب و روان

درمان اختلال یادگیری

اختلال یادگیری

درمان اختلال یادگیری و انواع آن

درمان اختلال یادگیری می تواند با روش های مختلفی صورت بگیرد. این اختلالات می تواند شامل درمان اختلال ریاضی، درمان اختلال خواندن ، درمان اختلال نوشتن و غیره باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا به تعریف هر یک از این موارد به طور مجزا و بررسی علائم و روش های درمان آن ها بپردازیم.

درمان اختلال یادگیری می تواند باعث جلوگیری از بسیاری از مشکلات ناشی از این اختلالات شود. عدم درمان این اختلال در کودکان، می تواند باعث بوجود آمدن مشکلات بسیاری در مدرسه و تحصیل آنان شود و موفقیت و آینده تحصیلی آنان را تحت الشعاع قرار دهد. لذا درمان زود هنگام این اختلال به شدت توصیه می شود.

درمان اختلال یادگیری همین طور موجب می شود که اعتماد به نفس فرد افزایش یابد. در کودکان مبتلا به این اختلالات میزان انگیزه آن ها نسبت به تحصیل و درس با درمان اختلال یادگیری افزایش می یابد.

اختلال یادگیری

اختلال یادگیری نوعی اختلال مغزی می باشد  که عدم درمان آن موجب این می شود که فرد در استفاده از توانایی ها و قابلیت های خود مشکل داشته باشد. طبق گزارشاتی که از تحقیقات در این حوزه بدست آمده، بیشتر افرادی که دارای این اختلال می باشند دارای ضریب هوشی بالاتری نسبت باقی افراد می باشند و عدم درمان اختلال یادگیری می تواند بر توانایی ها و تحصیل آنان تاثیر بگذارد.

درمان اختلال یادگیری در کودکان ، معمولا با اختلال در فراگیری خواندن و نوشتن و ناتوانی در فراگیری ریاضی و دروسی که نیاز به حل مسائل دارند همراه است. ابتدا هریک از این موارد را توضیح می دهیم. سپس به بررسی انواع روش های درمان اختلال یادگیری و مزیت هرکدام نسبت به دیگری می پردازیم. لطفا تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

درمان اختلال خواندن

این اختلال به طور کلی باعث می شود که فرد در هجی کردن کلمات و فهم حروف و صدای آن ها و ادغام کردن حروف برای ساخت کلمات به مشکل بخورد و یا یادگیری آنها برای فرد بسیار سخت باشد.

همین طور عدم درمان اختلال یادگیری و خواندن در حافظه فعال فرد نیز مشکل ایجاد می کند. حافظه فعال فرد باعث می شود که یک فرد بتواند در لحظه اطلاعات را ذخیره و پردازش کند. از دیگر مشکلاتی که این اختلال ایجاد می کند می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • فراموش کردن مطلبی که مطالعه می کنند
  • داشتن درک مناسب از مطلبی که مطالعه می کنند
  • خواندن یک مطلب با سرعت عادی
  • مشکل در استنباط مطالب خوانده شده

در صورت داشتن هرگونه سوال در خصوص درمان اختلال یادگیری( اختلال خواندن، اختلال نوشتن، اختلال ریاضی ) می توانید از مشاوره رایگان تلفنی متخصصین ما در مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر نیز استفاده کنید.

درمان اختلال نوشتن

اختلال در نوشتن نیز ارتباط مستقیم با یادگیری مهارت های دیداری ، حرکتی و ثبت موارد در حافظه و ایجاد تغییر بر روی آن ها در لحظه دارد. از مشکلاتی که عدم درمان اختلال یادگیری در نوشتن ایجاد می کند می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  1. نوشتن کند مطالب و تکالیف در کودکان
  2. بد خط نوشتن مطالب
  3. مشکل در آوردن افکار خود بر روی کاغذ
  4. فهمیدن مطالبی که آنها می نویسند برای سایرین مشکل می باشد
  5. کودکان مبتلا به این اختلال معمولا در دروسی همچون املا و جمله سازی و انشا مشکل دارند

درمان اختلال ریاضی

از جمله مشکلاتی که عدم درمان اختلال یادگیری در ریاضی می تواند برای فرد ایجاد کند می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • فهم اصول ریاضی و قوانین اعداد
  • فراگیری جدول ضرب
  • حل کردن انواع مسائل
  • به کارگیری نمادهای اشتباه در مراحل حل مسئله
  • تجزیه و تحلیل کردن صورت مسائل

در صورت عدم درمان اختلال یادگیری، این اختلالات تا سنین بالاتر نیز در فرد باقی می ماند و فقط ممکن است ظاهر آن تغییر کند. این اختلالات در یادگیری مهارت های غیر کلامی و موفقیت فرد در آینده می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.

 

از مشکلاتی که عدم درمان اختلال یادگیری در فراگیری مهارت های غیر کلامی ایجاد می کند نیز می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  1. مطالبی که نوشتار آنها ساده نمی باشد برای آنها غیر قابل فهم است
  2. عدم توانایی در ایجاد نظم بین کارهای روزانه خود و نداشتن توجه و تمرکز لازم
  3. نداشتن توانایی تحلیل حالات چهره افراد در هنگام برقراری ارتباط با سایرین
  4. عدم هماهنگی اندام های حرکتی

چه مواردی باعث اختلالات یادگیری در افراد می شوند؟

برخی از موارد هستند که احتمال ابتلا به این اختلالات را افزایش می دهند. از جمله این موارد، می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • ژنتیک و وراثت می تواند یکی از اصلی ترین این موارد باشد.
  • اگر که مادر در زمان بارداری داروی خاصی را مصرف کند و یا از نوشیدنی های الکلی استفاده کرده باشد.
  • اگر که نوزاد زودتر از زمان موعد زایمان به دنیا آید،و یا بوجود آمدن دلایل دیگری که موجب کامل نشدن رشد او می شود و یا وزن بسیار کم نوزاد در هنگام تولد نیز می تواند موجب افزایش احتمال مبتلا شدن به این اختلال شود.
  • اگر که در سنین کودکی، فرد دچار مشکلی شود که این مشکل باعث ایجاد اختلال در رشد طبیعی مغز او شود ( مانند ضربه روحی و روانی ).
  • آسیب های بدنی، اگر که به بدن فرد از ناحیه سر ضربه ای وارد شود که بر اعصاب او تاثیر بگذارد.
  • مادر در هنگام بارداری و یا کودک اگر که هرکدام طولانی مدت در معرض سموم شیمیایی و طبیعی باشند.

در صورت داشتن هرگونه سوال در خصوص درمان اختلال یادگیری( اختلال خواندن، اختلال نوشتن، اختلال ریاضی ) می توانید از مشاوره رایگان تلفنی متخصصین ما در مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر نیز استفاده کنید.

آشنایی با علائم اختلال یادگیری و درمان آن

اگر که کودک شما نیز دارای علائم زیر می باشد، هرچه زودتر به درمان اختلال یادگیری او بپردازید:

  • کودک دارای علائم مربوط به اختلال در خواندن باشد.
  • کودک دارای علائم مربوط به اختلال در نوشتن باشد.
  • کودک دارای علائم مربوط به اختلال ریاضی باشد.
  • دارای عدم توجه و تمرکز باشد و مسئله زمان را به خوبی نتواند فهم کند.
  • کودک مطالب و نکاتی که از شما یا دیگران می شنود را فراموش کند.
  • در هنگام ورزش و فعالیت های بدنی تعادل کافی را نداشته باشد.
  • در انجام تکالیف درسی و گرفتن نمرات درسی کافی مشکل داشته باشد.

کودک مبتلا به این اختلال ممکن است در مدرسه با مشکل مواجه شود. با معلم او صحبت کنید. اگر که می بینید که کودک شما در فراگیری خواندن یا نوشتن و یا ریاضی مشکل دارد و نیاز دارد که دائما فردی کنار او بنشیند و او را یاری کند. در این صورت حتما باید به درمان اختلال یادگیری او بپردازید.

چه زمانی باید به درمان اختلال یادگیری بپردازیم

درمان اختلال یادگیری هرچه سریع تر باید انجام بگیرد. زیرا همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، این اختلال تاثیر مستقیمی با موفقیت او در آینده و اعتماد به نفس او و ارتباط برقرار کردن او با سایرین دارد. به طور مثال کودکی که دچار اختلالات ریاضی می باشد و توانایی درک عملیات ساده ریاضی را در این سن نداشته، نمی تواند در سنین بیشتر توفع داشته باشید که به حل مسائل هندسه بپردازد.

عدم درمان اختلال یادگیری او باعث می شود که به مرور زمان عزت نفس پائین را تجربه کند و نتواند جایگاه مناسبی را در میان دوستان خود بدست آورد. همچنین ممکن است این اختلال موجب به وجود آمدن اختلالات دیگر در او شود. از رایج ترین این اختلالات می توان به اضطراب زیاد و افسردگی در فرد اشاره کرد.

روند تشخیص این اختلال به چه شکل می باشد
قبل از شروع درمان اختلال یادگیری شما می توانید از متخصصین مربوطه بخواهید که وجود این اختلال در شما یا کودکتان را بررسی کنند. متخصص ممکن است امتحانات، پرسش ها و آزمایشاتی را برای اطمینان از وجود این اختلال انجام دهد. متخصص در هنگام مصاحبه با فرد و خانواده او نیز ممکن است در ابتدا تشخیص قطعی خود را اعلام کند و روش و برنامه خود را برای درمان اختلال یادگیری اعلام کند.

این اختلال همین طور می تواند با بیش فعالی فرد در ارتباط باشد. لذا متخصص در هنگام مصاحبه وجود سایر اختلالات مغزی در فرد را نیز بررسی می کند.

روش های درمان اختلال یادگیری

برای درمان اختلال یادگیری روش های مختلفی وجود دارد که ما تمامی این روش ها را بررسی خواهیم کرد. روش هایی که در گذشته از آن ها استفاده میشد معمولا تاثیر چشم گیری نداشتند و یا متخصصین پیشنهاد میکردند که از داروهای مختلف برای درمان استفاده شود.

خب مصرف این داروها قطعا دارای عوارض جانبی می باشد و ترجیح افراد استفاده از آن ها نمی باشد. همین طور مدت زمان طولانی و استفاده مداوم از آن ها و نگرفتن نتیجه مطلوب، باعث شد که این روش های اختلال یادگیری به طور کامل کنار روند.

اما روشی که امروزه به عنوان برترین روش درمان اختلال یادگیری در کشورهای پیشرفته و به خصوص در آمریکا صورت میگیرد، استفاده از درمان لورتا می باشد.

درمان با لورتا

 این دستگاه هیچگونه عوارض جانبی ندارد و بدون نیاز به مصرف دارو به درمان اختلال یادگیری می پردازد.دستگاه لورتا در اصل نسل فوق پیشرفته علم نوروفیدبک می باشد که با قدرت چندین برابر نوروفیدبک معمولی به درمان اختلالات مغز در لایه های عمقی مغز می پردازد. برای اطلاع بیشتر از این روش درمان پیشنهاد میکنیم مقاله لورتا نوروفیدبک چیست را نیز مطالعه فرمائید.

 خبر خوب این است که این روش چند سالی است که وارد ایران نیز شده است و چند سالی است که در مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر برای اولین بار از این دستگاه فوق پیشرفته برای درمان اختلال یادگیری استفاده می شود.

کمک گرفتن از یک معلم و یا کاردرمانی

برخی معملمان و متخصصین هستند که به طور تخصصی آموزش دیده اند که با به کارگیری برخی راهکارها و تمرین با فرد می توانند به پیشرفت او کمک کنند. در این روش معلم زمان بیشتری را برای آموزش فرد می گذارد و کنار او مینشیند و به او در یادگیری کمک می کند.کاز دزمانی ممکن است باعث بهبود اندک عملکرد فرد در خواند و نوشتن شود اما به درمان اختلال یادگیری او نمی پردازد. زایرا این اختلال یک اختلال در مغز افراد می باشد. تاثیر چشم گیری ممکن است در این روش احساس نشود. همین طور صرف وقت و هزینه زیادی را نیاز دارد.

دارو درمانی

داروهایی معمولا برای درمان افراد دارای اختلال یادگیری تجویز می شوند که برای جلوگیری از اضطراب و افزایش تمرکز می باشند. این داروها ممکن است در وهله اول پیشرفت زیادی را نشان دهند( در صورت استفاده درست با دوز مناسب ). اما تنها کنترل کننده این اختلال هستند و فرد پس از مدتی استفاده از این داروها ممکن است دیگر پاسخ کافی را نگیرد. همچنین استفاده مداوم از این داروها و مراجعه دائم به متخصص کلافه کننده می باشد. از جمله این داروها می توان به ریتالین اشاره کرد.

رژیم غذایی و ورزش

استفاده از رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن نیز می تواند در روند درمان اختلال یادگیری تاثیر گذار باشد. ایجاد محیط مناسب برای فرد دارای این اختلال در هنگام طی کردن پروسه درمان لازم می باشد. اگر که شما پدر مادر فرد مبتلا هستید سعی کنید که با کودک تعامل بهتری داشته باشید. او را به سمت کارهایی که به آن ها علاقه نشان می دهد حرکت دهید و تشویق کنید تا موجب افزایش انگیزه و اعتماد به نفس او شوید.

نکته: همان طور که گفتیم این اختلال نوعی اختلال در مغز می باشد. به طور معمول یک فرد با دیدن و شنیدن و یا خواندن یک مطلب، آن را در ذهن خود ثبت می کند و به تحلیل آن می پردازد. اما اگر فردی مبتلا به این بیماری باشد، در صورت عدم درمان اختلال یادگیری دستیابی به این مطالب ذخیره شده معمول یادگیری برای مغر او سخت می باشد.

مواردی که ریسک ابتلا به اختلال یادگیری را افزایش می دهند

برخی موارد هستند که ریسک ابتلا به اختلال یادگیری را افزایش می دهند. البته وجود این موارد به این معنا نمی باشد که فرد صد در صد دچار اختلال یادگیری خواهد شد. این موارد شامل:

  • نداشتن وزن کافی در زمان تولد و تولد زودهنگام
  • رعایت نکردن نکات لازم مادر در هنگام بارداری از جمله مصرف دخانیات و الکل و دارو
  • دیدن ضربه روحی و روانی و یا جسمی در سنی پائین
  • ژن و سابقه داشتن این اختلال در خانواده
  • مصرف داروهایی که برای بیماری های خاص استفاده می شود
  • کمبودهای غذایی

مواردی که ریسک ابتلا به اختلال یادگیری را کاهش می دهد

با این که به طور کامل نمی شود از مبتلا شدن کودک خود به این اختلال جلوگیری کنید، اما رعایت برخی نکات می تواند ریسک ابتلا به این بیماری را در او کاهش دهد. این موارد شامل:

  • اگر که از مواردی همچون الکل و دخانیات استفاده می کنید، از هنگامی که تصمیم به بارداری می گیرید تا بعد از تولد و کودکی نوزاد این موارد را استفاده نکنید.
  • تا حد ممکن از قرار گیری در معرض آلاینده ها و سموم خود داری فرمائید.
  • از طریق پزشک خود سلامت کودک خود را و ویتامین ها و داروهای لازم و شیردهی به نوزاد را کنترل کنید.
  • کم کردن تنش ها و از ین بردن مواردی که به هر نحوی موجب افزایش اضطراب و استرس می شوند.
  • در صورتی که هرگونه مشکل در شنوائی و یا بینایی کودک حس کردید سریعا برای درمان آن اقدام کنید هرچه زودتر.

اگر هریک از علائم ذکر شده این بیماری را در کودک خود مشاهده کردید، به درمان اختلال یادگیری او به سرعت بپردازید.

عوارض عدم درمان اختلال یادگیری

عدم درمان اختلالات یادگیری می توانند باعث بروز مشکلات زیادی شوند. با انجام نکاتی که در این مقاله ذکر کردیم، به میزان زیادی از وقوع آن ها جلوگیری می کنیم. اما عوارضی که ممکن است این اختلال برایتان به وجود آورد شامل موارد زیر می باشد:

  1. مشکل در برقراری ارتباط با افراد و اجتماع
  2. اعتماد به نفس پائین و افسرده شدن
  3. عدم موفقیت در تحصیل و رسیدن به مدارک عالی دانشگاهی و حتی بی سوادی
  4. در برخورد با دیگران و نحوه رفتار و یادگیری آن مشکل داشتن